Tuesday, March 5, 2013

Vitamin Natural ATAU Vitamin Sintetik


Dulu sebelum saya kenali Shaklee..saya tak pasti apa kebaikan dan keburukan silika ni..dan enapa silikan begitu dititik beratkan dalam setiap vitamin..TAPI lepas mengenali Shaklee baru tahu kenapa..dan setiap kkita mesti ada macam-macam persoalan kan..ni salah satu soalan yang sering ditanya...

"salam, kak...saya tak pernah tau yg silica gel tu membahaya dan apa kesannye...saya tgok kebanyakkan makanan n vitamin ada silica gel tu...knape dia bahaya kak? mcm mana masuk dlm badan kita plak? "



Soalan yang sering saya terima..baguslah yer...sekurang2nya anda ambil tahu apa yg anda mkn..bukannya main beli jer..:-).... Uniknya Shaklee..ianya hadir tanpa kehadiran silika gel..Cuba cek dlm botol vitamin shaklee..ada tak..takde kan 

"Sesetengah vitamin yang dihasilkan secara sintetik, hanya mengandungi sedikit saja elemen vitamin, sebaliknya banyak kepada 'seakan vitamin'. Vitamin tiruan ini adakalanya bertindak secara agresif dengan tubuh. Ada yang 'menutup' kebolehan tubuh untuk menjalankan proses2 secara semulajadi, sebaliknya memerlukan bantuan dari vitamin2 ini, barulah boleh bekerja. Ada yang mendatangkan pelbagai reaksi seperti alahan, tekanan dalam otak dan sebagainya.Satu perbezaan yang paling senang dilihat ialah ketiadaan bijian silika di dalam peket Shaklee, berbanding vitamin lain yang mengandungi silika untuk menyerap lembapan. Kenapakah? Kerana bila vitamin2 sintetik ini bertindakbalas dengan wap air (lembapan), ia akan berubah menjadi substance yang lain.Buktinya, cuba letakkan sebiji pil vitamin yang anda beli farmasi dan sebiji vitamin Shaklee di atas meja selama beberapa hari. Kemudian perhatikan perubahan kedua2 vitamin itu. Vitamin Shaklee masih mengekalkan keadaan asal..

Selain itu...



Silica gel is a granularvitreous, highly porous form of silica made synthetically from sodium silicate. Despite its name, silica gel is a solid. It is a naturally occurring mineral that is purified and processed into either granular or beaded form. As a desiccant, it has an average pore size of 24 angstroms and has a strong affinity for water molecules.Silica gel is most commonly encountered in everyday life as beads packed in a vapor-permeable plastic. In this form, it is used as a desiccant to control localhumidity in order to avoid spoilage or degradation of some goods. Because ofpoisonous dopants (see below) and their very high absorption of moisture, silica gel packets usually bear warnings for the user not to eat the contents. If consumed, the pure silica gel is unlikely to cause acute or chronic illnessFood-grade desiccant should not include any poisons which would cause long-term harm to humans if consumed in the quantities normally included with the items of food.

Macam mana bentuk silika gel sebenarnya?
Ini antara bentuk silika gel boleh ditemui dlm beg tangan baru, kasut baru dan vitamin sintetik.






Jika anda berkemampuan untuk menggunakan sesuatu yang lebih baik, why not get a better one? Shaklee adalah asli, tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan tanpa silika gel. Pilihan di tangan kita...dan apa yang beza/bagusnya natural ni? Kita sendiri yang akak tentukan...insyaallah...pilihan yang baik adalah Shaklee..kenapa??? sebab buan kita yang dewasa je boleh amalkan..tetapi sedari anak-anak pun boleh...bayi pun dah tau..TAPI bukan bg DIRECT kat bayi...ianya sedari ibu yang mengamalkan vitamin Shaklee untuk kesihatan ibu dan anak..alaa..macam kita makan time mengandung kan...sama juga dalam proses penyusuan bersama si manja kita...


Dan dengan senang hati..saya sentiasa berkongsi ceritera dengan semua..
boleh je cari saya kat blog# fb # whatsapp # call # sms

1. LIKE fanpage  | Kedai Vitamin  |

    (anda mungkin bertuah memenangi hadiah dari saya dengan hanya perlu LIKE sahaja)

2. PM saya di fb | Linz Shopee  |

3. SMS/ Whatsapp saya | 017-5836865 |
4. Email | admin@ibuvitaminshop.com  | dinzlin@ymail.com |


credit: cery

No comments:

Post a Comment