Tuesday, January 31, 2012

Didik Anak Sejak Dari Dalam Kandungan Lagi..

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam Jumaat semua..Saya tau semua ibu bapa inginkan anak yang soleh dan solehah,pandai,sopan santun etc..Siapa taknak kan?Itu doa saya tiap-tiap hari sejak tahu mengandungkan Arissa sehinggalah hari ini..Semoga dia menjadi anak yang solehah..Masa mengandung ni mmg di nasihatkan ibu-ibu menjaga tata tertib, amalan-amalan,banyak membaca Al-Quran kerana ini akan mempengaruhi anak di dalam kandungan.Kalau suka marah-marah masa mengandung, nanti anak yang lahir pun kuat marah.Tak percaya? :p Masa mengandungkan Arissa saya suka dengar bacaan Al-Quran atau membaca nya sendiri dan mendengar lagu-lagu yang berunsur keagaaman...Buktinya, Arissa sekaran pun suka mendengar lagu-lagu berunsur demikian..Kalau pasang lagu Alhamdulillah by Meher Zain tu siap tepuk2 tangan lagi..Hehe...

Begitu juga dengan pemakanan..Makan makanan yang halal dan cukup zat-zatnya...Semoga anak yang lahir sihat walafiat,bijak dan sudah tentu menjadi hambaNya yang taat..Ibu bapa mana yang tak mau anak yang bijak kan?Well, kita boleh mula mendidik anak kita untuk menjadi bijak sejak dari dlm kandungan lagi...Bagaimana???

Ini jawapannya...


Dr Alan Logan, penulis buku 'The Brain Diet: The Connection Between Nutrition, Mental Health, and Intelligence' mengungkap, makanan yang dikonsumsi ibu saat hamil memengaruhi perkembangan otak anak.berikut ini adalah unsur-unsur yang penting bagi ibu hamil untuk meningkatkan kesehatan otak anak.
1. DHA Omega 3
DHA dan omega 3 sangat diperlukan oleh janin untuk perkembangan otaknya. Konsumsilah omega 3 terutama pada trimester ketiga kehamilan. Keperluan minimum omega 3 bagi ibu hamil adalah 300 mg per hari.
Ada dua jenis omega 3 yaitu EPA dan DHA. Sumber utama DHA adalah ikan laut, tetapi kontaminasi merkuri pada ikan laut sangat tinggi. Hal ini membahayakan perkembangan otak janin. Untuk itu konsumsi juga suplemen omega 3 untuk mengurangi kontaminasi merkuri pada janin. 
<-- Apa lagi...startlah makan Omega Guard Shaklee..minyak ikan terbaik di dunia..~mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA,DHA,ALA dll. EPA menyihatkan jantung dan sendi,DHA penting bagi perkembangan dan fungsi2 otak.3 capsules Omega guard shaklee mengandungi EPA 540mg & DHA 360mg .more info here

2. Acid folic
Penelitian menunjukkan mengambil asid folat, boleh membuat janin lebih kuat. Wanita hamil atau yang berencana untuk hamil disarankan untuk mengonsumsi setidaknya 500 mcg asid folic<-- bcomplex shaklee mengandungi 8 jenis vitamin B yang diperlukan termasuk folic ..more info here

3. Mengurus STRESS dgn baik
Wanita yang planning nak hamil atau sudah hamil, harus mampu mengatur stres yang dialaminya dengan baik. Stress berarti Anda 'meracuni' janin dengan hormon stres yang bisa berpengaruh negatif pada perkembangan struktur otak janin. Saat stres atau untuk menghindarinya, konsumsilah makanan sehat untuk ibu dan janin.<-- Bcomplex juga membantu mengurangkan tekanan dan kelesuan..more info tentang cemana nak kontrol stress..klik disini

4. Sayuran dan buah berwarna
Sayuran dan buah berwarna sangat penting untuk wanita hamil. Mengonsumsi sayuran yang memiliki pigmen warna memiliki pengaruh yang fantastis untuk menjaga suasana hati dan mengatur bahan kimia alami seperti serotonin. Perbanyaklah konsumsi bayam,stroberi, anggur, dan buah atau syuran berwarna cerah lainnya. 
Credit to Kak Cery


Seronokkan..Masa saya pregnant dulu saya taktau lagi pasal Omega Guard ni..Ruginya...Nak lagi best?

"Omega guard ialah minyak ikan terbaik dunia yang menggunakan penyulingan molekul 3 peringkat yang sangat eksklusif di bawah suhu rendah yang terjaga. Proses ini menumpukan kepada penghasilan asid lemak Omega-3 yang asli dan menghlangkan pencemaran termasuk logam berat, merkuri, kadmium dan sebagainya. ia juga membantu meningkatkan kandungan DHA dalam susu badan di samping membantu mempertingkatkan lagi kesihatan jantung dan memberi daya ingatan yang baik terhadap ibu dan anak. selain daripada itu, ia juga membantu memecahkan lemak di dalam tubuh kita."


Elok untuk anak...Untuk ibu jugak....Ibu bijak..Anak pun bijak...Eeee..Bestnya ;)
Berminat?Boleh contact saya :) 017-5836865

Langsing dengan Menyusukan Anak

بسم الله الرحمن الرحيم

Rata-rata wanita sekarang sedar akan kepentingan menyusukan bayi mereka sendiri..Bukan sahaja dapat memberi nutrisi yang secukupnya kepada bayi malah dapat melangsingkan badan juga..Saya kagum dengan supermodel Amber Chia yang bersungguh2 mahu menyusukan anaknya...Kalau supermodel yang sgt pentingkan ke'slim'an pun boleh buat..kenapa kita tidak?Semua IBU boleh melakukannya...


Dalam pada itu, kata Amber meski mahu tampil langsing dan mengekalkan bentuk badan menggiurkan, dia tidak mengabaikan tanggungjawab untuk menyusukan anaknya sendiri.
Menurut Amber, dia percaya bagi memberikan nutrisi terbaik untuk Ashton, susu ibu adalah pilihan yang paling berkhasiat.
"Sungguhpun sibuk dengan kerja, saya akan peruntukan waktu selama sejam sehari untuk mengepam susu demi Ashton.
"Malah, saya juga bercadang untuk terus menyusukan Ashton sehingga umurnya mencecah dua tahun," tuturnya tanpa berselindung.

Source: Berita Harian
 

Sunday, January 29, 2012

Susu Drop Semasa Period?

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam ceria semua..


Baru-baru ini sering kali saya mendengar ibu-ibu mengadu yang susu drop semasa 'kawan baik' datang menjengah..Saya juga salah seorang yang mengalaminya.Namun tidak semua wanita mengalami nya tau..Kenapa ini berlaku?

Sesetengah wanita mengalami temporary drop in milk supply in the days just prior to a period and for a few days into one .. rilekss..jangan risau or panic…….Cuma sesetengah wanita mengalami .ada wanita yang tidak.…ini disebabkan level kalsium dalam darah turut berkurangan tatkala si ibu sedang period. Oleh itu, ibu yang sedang menyusu digalakkan untuk mengambil makanan tambahan kalsium (calcium/magnesium supplements). ….Perlu diingat susu yg dihasilkan ketika period atau hari biasa…adalah sama saje..bukanlah susu time priod tu kurang berzat or tak sedap....Apa yang penting,bila period dah stabil,,dah masuk hari ke tiga – ke empat..level hormone pun dah kembali normal.. milk supply akan jadi normal semula…. Dan yang paling penting sekali.. baby tak meragam..sbb dia faham..mamanya tgh period… (cume si ibu kene banyakkan minum air kay).. tapi ade juga sesetengah baby yang reject susu time ibunya period..maybe baby tu rasa susu tu pelik skit…tapi ni sume hanya sementara and tak berlaku kat semua org…. jadi lain org ,lain perjalanan penyusuannya….. Jadi kesimpulannya,rawatan yg efektif untuk cabaran penyusuan ketika period ialah pengambilan calcium/magnesium sepanjang ovulasi dan disambung hingga hari ketiga period… … Kalau period tu jenis yang tak regular..start ambil calcium/magnesium di hari yang ke -14, start dari last period.. or kalau senang kira…. Just ambil je supplemen calcium/magnesium tu sepanjang penyusuan…. Takyah nak kira bila hari 14 ..bila ovulasi….. payah…dahla banyak yang nak di makan...yer tak..….hehe
Dos pengambilan yang dicadangkan ialah…1500 calcium/750 magnesium but can be as low as 500 calcium/250 magnesium.the higher the dosage the more effective and quicker the results). ..




Bagaimana saya menghadapinya?
1. Sudah tentu dengan pengambilan Ostematrix.Di Shaklee, supplemen kalsium-magnesium (Cal-Mag) dikenali sebagaiOsteMatrix.Pengambilan yang disyorkan ialah sebanyak 4 biji sehari, bersamaan 1000 mg kalsium/400 mg magnesium. Ini bermakna, setiap sebiji pil Cal-Mag Shaklee boleh membekalkan 250 mg kalsium/ 100 mgmagnesium
so kalau hari biasa ,ambil 2 biji.. is good enough for u to prepare sebelum kedatangan kawan baik kita tu..…

2. Kalau saya period PMS saya mmg teruk..Sampai kena mkn pain killer...Setakat guling2 kt katil tu biasalah..Sakit sgt...Huhuh....But sekarang tidak lagi..Biasala sengal2 tu ade lah..Tapi takde lah sampai berguling2..hehehe...

3. Sebelum consume Ostematrix ni saya selalu lenguh kaki,sendi...kalau duduk lame tu nak bgn punya lah susah...Siap kena pegang tgn suami lah..meja lah utk bgn..pastu pinggang sure sakit..kt lutut tu kriok2 je bunyi...Mula2 mcm pelik tau...Eh dah tua sgt ke aku ni?Anak baru seorang...hehehe..Then buat research baru tau..oh its all about CALCIUM...LACK OF CALCIUM..yelah...BF anak kan..Mane lagi pegi nye Kalsium tu kalau tak ke anak dara saya ni...Hehehe...

Kalsium?Oh senang ajer..Minum susu....Semua org berpandangan begini termasuklah saya...Tapi tu yg prob tu...saya TAK MINUM SUSU OR APE JE HASIL TENUSU...Camno tuh? Ini lah PENYELASAIANNYA..OSTEMATRIX...

Siapa yang perlukan Ostematrix ?
1. Ibu yang mengandung, ibu yang menyusukan anaknya dan wanita yang pernah melahirkan anak.<----ini saya
2. Mereka yang mempunyai masalah allergy pengambilan bahan2 tenusu seperti susu.<---saya la ni..
3. Mereka yang selalu mengalami sakit2 kaki, sakit2 sendi, sakit di bahagian tulang belakang, sejuk2 badan, rasa bisa di tapak kaki, kebas atau terasa seperti kaki dicucuk2 dengan jarum.<---ni simptom saya...
4. Mereka yang mudah keletihan dan tidur yang kurang membuatkan golongan ini mudah letih dan sukar untuk bangun tidur.<---ibu bf mana tak penat kan?
5. Sakit kepala yang teruk dan berhari-hari.
6. Mereka yang sedang menjalani fisioterapi.
7. Mereka yang mempunyai masalah pecah2 di telapak kaki dan rekahan di tumit kaki.
8. Mereka yang mengalami PMS yang sangat teruk sehingga terpaksa mengambil pil penahan sakit setiap kali datang bulan.<---oh ini saya..berguling2 yer..
9. Mereka yang mempunyai masalah kesihatan yang berkaitan dengan darah.
Credit to Kak cery

OSTEMATRIK????

taraaaaaaa.....


See..Bestkan Ostematrix ni...Nanti saya cerita kenapa Ostematrix ni berbeza dengan yang lain...Yang paling2 best..Bila saya penat sehari2..Mlm sebelom tido saya ambik Ostematrix ni...Alhamdulillah.Bgn pagi penat n lenguh2 tu takde...Love it..


Credit to ; AzrinMohd

BERMINAT??? Ingin tahu lebih lanjut blh PM saya http://www.facebook.com/linz.shopee / whatsapp saya 017-5836865