Tuesday, March 19, 2013

Cabaran Dalam Penyusuan Susu Ibu Untuk Simanja

Syukur alhamdulilah...saya dah lepas dalam tempoh penyusuan selama 2tahun untuk si manja saya...sepanjang saya dua tahun saya lalu pelbagai cabaran..dan yang paling tak boleh saya lupa saya sakit "ball palsy" time tu hanya Allah je yang tahu saya rasa dan tanggunjawab saya untuk teruskan penyusuan saya semakin uat sebab anak anak saya la kekuatan saya...sakit tu tak semua orang faham...hanya siapa yang pernah mengalami akan lauli dan rasa...dia seakan-akan "strok" kecil..cuma hanya pada bahagian muka kanan saya...3bulan menjalani tempoh baik pulih...nak menangis..tapi saya redha ..sebab saya tahu Allah saya akan saya dan keluarga saya...alhamdulilah ..Sesungguhnya Allah yang memberi sakit dan DIA lah juga memberi penyembuhan nya...

dan suami serta anak lah penguat semangat saya selama dalam tempoh itu...


Penyusuan susu ibu
Sesunggunya PENYUSUAN SUSU IBU adalah amat bermakna untuk si manja kita

Tak semua orang mampu menyusukan si manja kita dengan pelbagai cabaran kan??? tapi saya yakin..yang mama-mama di luar sana bersemangat waja juga dalam penyusuan...Betapa hebatnya dan banyak kelebihan bila kita menyusukan anak kita seihlas yang boleh...insyaallah ganjaran yang kita akan peroleh dariNYA sangat -sangat nikmat...pecayalah akan janjiNYA..

dannn...kenangan dalam dunia penyusuan ni sangat-sangat menyentuh hati kita bila kita lihat anak-anak dengan "feel" menyusu dan ragam nya kan... ^__^

Ni yang tak sabat nak preggy lagi ni..hihihih


dan inilah perkongsian saya untuk mama di luar sana...TAHAN lah dengan cabaran dalam dunia penyusuan...tiada cabaran tak best la kan.. insyaallah kita semua boleh buat yang terbaik untuk si manja kita...

Terima kasih dan big hug untuk suami dan anak tersayang...


Tips Awet Muda Dengan Supplement Shaklee

Alhamdulilah...kita berjumpa lagi kat entry ni...^__^ 

Ok cerita ni betul dan tak sangka pula ramai yang perasan termasuk suami tercinta.


Vitamin e shaklee
haaaa...ni la "RASIAH" awet muda saya dan yang lain-lain

Masa tu ke pejabat pos untuk pos barang-barang pesanan kekawan dalam on9 niaga Shaklee...sekian lama dah berurusan dengan adik kat pejabat pos tu...tapi selasa lepas adik tu saja la tanya ->


Saya:- hai awk...^_^
adik pejabat pos :- haiii..lama tak jumpa awk...
Saya :- biasa je awk...anak meraam nak stop penyusuan kan...dah 2y dah kena la stop...
adik pejabat pos :- haaaaa??? awak dah kawin ke? anak dah 2tahun?? umur awk berapa?
Saya :- [senyum] laaa...da 30an dah awk...kawin pn dah 3y...
adik pejabat pos :- laa...ingatkan tak kawin lagi..ingatkan baru 24..
Saya :- [senyum] yeye je awk ni...dah masuk 3series la awk..

dan adik tu pun tak percaya..tanya apa makan la semua...alhamdulilah...bukan apa..saya nak sihat dan penyusuan saya berjaya..alhamdulilah..sepanjang mengamalkan Shaklee secara konsisten selama 2tahun ++ saya sangat2 bertuah dan merasa kehebatan dalam Shaklee ni...pas ni next baby ..memang baby Shaklee la jawabnya..hihih...ubat @ vitamin klinik saya simpan sebab saya nak yang NATURAL untuk diri saya..sebab Shaklee dah ada SET HAMIL, BERPANTANG & BERSALIN tau...best kan...

^__^ happy juga sebab suami semakin lekat dannnn sayang sentiasa ^__^ 

Dan dengan senang hati..saya sentiasa berkongsi ceritera dengan semua..
boleh je cari saya kat blog# fb # whatsapp # call # sms


1. LIKE fanpage  | Kedai Vitamin  |
    (anda mungkin bertuah memenangi hadiah dari saya dengan hanya perlu LIKE sahaja)

2. PM saya di fb | Linz Shopee  |

3. SMS/ Whatsapp saya | 017-5836865 |
4. Email | admin@ibuvitaminshop.com  | dinzlin@ymail.com |

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease..


Sunday, March 17, 2013

Set Penyusuan Shaklee yang Menjimatkan dan Panas serta Laris

Bismillahirohmannirohim...kun fa ya kun...Doaku setiap kali ibu-ibu mohon mendoakan agar dunia penyusuan mereka berjalan dengan baik dan berjaya sehingga anak berusia 2tahun..insyaallah...apa yang perlu di lakukan adalah USAHA + KONSISTEN + BERDOA= PASTI BERJAYA 

Dan...setia cabaran yang mendatang kita tepis dengan YAKIN dan percaya .. "SUSU SAYA BANYAK DAN CUKUP UNTUK ANAK SAYA" ini lah kata-kata yakin dari saya setiap kali "datangnya rasa cik M tu"  ^__^ . Bila rasa saya "down" tu cepat-cepat kita fikiran ragam anak masa kita menyusukan dia..so sweeet kan...kadang-kadang kita lihat muka anak masa menyusu tu rasa tenang dan damai je kan..dan adakalanya ana kita menyusu tu berhenti seketikan dan "membebel" dengna bahasa dia tanpakita faham kan...ini lah yang membuatkan hati ibu rasa tenang dan damai...cuba tanya pada suami..ada mereka rasa seperti mana kita merasa...pasti jawab suami "TAK" sebab mereka hanya melihat tapi tidak merasa....


Set penyusuan lengkap
SET PENYUSUAN LENGKAP
Ni adalah SET PENYUSUAN untuk semua para ibu...kenapa perlu ada ni???? tanpa kita sedari badan kita juga perlukan vitamin a.k.a makanan tambahan untuk membuatkan badan kita kekal cergas disamping menyusukan anak....dan anak juga perlukan makanan lengkap dari ibunya melalui penyusuan badan...percayalah..seperti mana kita makan vitamin dalam mengandung dulu dan anak dapat khsiatnya..begitu juga bila menyusukan anak ni...

Ramai yang cakap "alaa susu saya banyak"   tak perlulah semua tu...#anda adalah salah#. kenapa??? sebab kita tak pasti adakah cara pemakanan kita lengkap ke tak dalam masa sama kita menyusukan anak kita yang mana seperti kita tahu..kita berkongsi makanan bersama si manja kita...

tak percaya??? "contohnya:- cuba ibu makan durian waktu malam, dan menyusukan anak..pasti anak akan meragam lepas itu# sebab panas# dan lain2 lagi ..(ini dari pengalaman saya) tapi bila anak dah 2tahun baru lah saya makan apa yang saya pantang selama saya menyusukan anak.. ^__^ 



Dan dengan senang hati..saya sentiasa berkongsi ceritera dengan semua..
boleh je cari saya kat blog# fb # whatsapp # call # sms


1. LIKE fanpage  | Kedai Vitamin  |
    (anda mungkin bertuah memenangi hadiah dari saya dengan hanya perlu LIKE sahaja)

2. PM saya di fb | Linz Shopee  |

3. SMS/ Whatsapp saya | 017-5836865 |
4. Email | admin@ibuvitaminshop.com  | dinzlin@ymail.com |

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease..


Tips Mendidik Anak Lelaki

Ibu bapa zaman dulu dan sekarang lain cara didian..betul tak?? siapa setuju???


anak soleh
Comel Tak Saya???
Rata-rata ibu bapa masa kini ramai kenalkan anak dengan gedget kan...sebab anak-anak zaman IT la katakan...Dulu kita kecil-kecil mak ayah kita suh mainan traditional..yang lelaki cara lain yang perempuan cara lain..betul tak??? dan mak ayah dulu lagi GARANGGGG dari  sekarang kan..

ramai yang mengatakan ..mak ayah dulu GARANG...TAPI ramai anak BERJAYA KEHIDUPAN nya kini..SEKARANG ...bila mak ayah GARANG sedikit...anak cepat terasa..ada yang lari dari rumah la bagai kan... ^__^ 

Tapi kita sebagai mak dah ayah sering mendoakan dan mengharapkan yang terbaik untuk anak-anak kita kan..insyaallah...ok jom kita kenali "tips mendidik anak lelaki"



PERANAN BAPA:

1. Balik awal dari tempat kerja, mandikan anak jika masih dibawah 5 tahun
2. Bawa anak bersiar-siar dan spend waktu bersamanya

3. Ajak anak bergasak @ bergumpal. Ini akan create bonding dengan anak lelaki yang memang sukakan aktiviti fizikal

4. Anak lelaki akan anggap bapanya 'role model', maka bapa kena jadi yang terbaik. Apa 

yang bapa buat akan di ikut oleh anak. 

cth: jika bapa merokok, kebarangkalian untuk anak itu merokok apabila dewasa nanti sangat tinggi berbanding dengan bapa bukan perokok.

5. Dukung anak atas bahu. Ini membolehkan pemandangan anak itu dapat dilihat daripada pemandangan bapanya.



PERANAN IBU :-

1. Anak lelaki belajar ilmu MENGASIHI daripada ibu

2. Ajak anak lelaki berbual tentang apa sahaja. Ceritakan padanya apa yang kita buat, aktiviti, serta hal-hal yang boleh dia beri pandangan. Ini akan create bonding antara ibu dengan anak lelaki.



#Cuba terapakan ...anak lelaki RAPAT ngan ibu ...sebab senang dalam meluahkan sealanya..kenapa??? doa ibu dan kasih sayang ibu teramat la bernilai..setiap titik kasih sayang tu adalah syurga bagi mereka....insyaallah...percaya tak??? anak lelaki yang lebih rapat dengan ibu adalah lebih manja dan kita mudah mengenali setiap gerak geri anak kita.??? # 

jom kita mulakan sedari sekarang sebelum terlewat.





Dan dengan senang hati..saya sentiasa berkongsi ceritera dengan semua..
boleh je cari saya kat blog# fb # whatsapp # call # sms


1. LIKE fanpage  | Kedai Vitamin  |
    (anda mungkin bertuah memenangi hadiah dari saya dengan hanya perlu LIKE sahaja)

2. PM saya di fb | Linz Shopee  |

3. SMS/ Whatsapp saya | 017-5836865 |
4. Email | admin@ibuvitaminshop.com  | dinzlin@ymail.com |


Saturday, March 16, 2013

Apakah faedah penyusuan badan?

Setiap ibu-ibu pasti mahu membuat yang terbaik untuk zuriatnya kan...apatah lagi bila ibu boleh teruskan penyusuan susu ibu sedari anak lahir hingga berusia 2tahun...itu la cita-cita dan target kita untuk si manja kita...dan semua ini tiada yang mustahil selain dari diri kita sendiri....dan ibu-ibu perlu faham konsep serta mencari ilmu sebanyak mungkin tentang dunia penyusuan ni..rajin bertanya dan "mr.google" seandainya kita tak faham..atau  tanya pada kawan-kawan kita yang dah melalui semua ni...apakah kita faham tentang faedah dan khasiat penyusuan badan???

APAKAH FAEDAH PENYUSUAN BADAN???

Penyusuan badan mempunyai banyak faedah bagi kedua anda dan bayi anda. Ia cara yang istimewa bagi anda berapat dan mesra dengannya. Lebih lagi, susu ibu memberikan bayi semua yang diperlukan untuk berkembang maju dalam enam bulan pertama hidupnya.

Anda juga boleh meneruskan penyusuan badan setelah bayi anda mula makan pepejal di sekitar enam bulan. Susu ibu penuh nutrien dan akan terus mendatangkan kebaikan bagi bayi.

Penyusuan badan juga membantu bayi anda melawan infeksi semasa bulan-bulan pertama kehidupan. Susu ibu mengandungi antibodi yang membantu melindungi bayi anda daripada penyakit seperti kuman dalam perut (gastroenteritis), selesema, infeksi urinari dan jangkitan telinga.



Set Penyusuan Susu Ibu
Faedah Penyusuan Susu Ibu

Begitu HEBATnya PENYUSUAN ni -->>

Susu ibu juga mengurangkan risiko bayi mendapat kondisi alergik seperti asma dan ekzema. Ia juga boleh mengurangkan risiko bayi mendapat penyakit serius seperti kencing manis kanak-kanak dan leukemia.

Selain antibodi dalam susu anda, badan anda berfungsi menghasilkan antibodi-antibodi baru sebaik saja anda terdedah kepada infeksi. Antibodi-antibodi ini dipindahkan ke susu anda, sedia untuk diterima bayi sebaik saja dia mendapat penyusuan badan yang seterusnya.

Susu ibu mempunyai rantai ganda asid lemak politaktepu, yang penting untuk membantu bayi mengembang otak. Penyusuan ibu semasa bulan-bulan pertama akan memperbaiki perkembangan kognitif bayi anda. Secara teori, ini bermakna menyusu badan boleh membuat bayi anda lebih pintar.

Kan....Hebatkan penyusuan susu ibu ni...RUGI sangat bila kita yang ada peluang untuk menyusukan anak di sia-sia kan kerana RASA SUSAH @ KURANG pengalaman...Penyusuan susu ibu ni SANGAT-SANGAT mudah seandainya kita yang ni pandai serta mencari ilmu yang kini banyak peluang serta informasi.. ^__^


Dan dengan senang hati..saya sentiasa berkongsi ceritera dengan semua..
boleh je cari saya kat blog# fb # whatsapp # call # sms


1. LIKE fanpage  | Kedai Vitamin  |
    (anda mungkin bertuah memenangi hadiah dari saya dengan hanya perlu LIKE sahaja)

2. PM saya di fb | Linz Shopee  |

3. SMS/ Whatsapp saya | 017-5836865 |
4. Email | admin@ibuvitaminshop.com  | dinzlin@ymail.com |

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease..


KURUS DAN CANTIK DENGAN SHAPE UP SET SHAKLEE

Bemula 02/13 ni...setiap hari nak bercerita tentang product yang berlainan...KHAS untuk tatapan semua...

Untuk penjagaan badan??? nak maintainkan berat badan??? susah ke??? jawanpan semua ada pada diri kita...lets say...kita makan secara konsisten dan seimbang..dan proses DETOX kita berjalan dengn lancar...tiada masalah kegemukan pada bahagian-bahagian yang tertentu...

Apa yg kita perlukan sebagai makanan tambahan kita bila kita rasa badan dah tak macam dulu dan mula la kawan-kawan tegur.."eh awk macam gemuk je sekarang ni" ...waaa..ayat ni mesti kita dah cukup rasa tak sedap badan kan???? senang dan mudah je....jangna panic or terus tak nak makan la ape la ...Jom lihat apa yg boleh membantu kita untuk CABAR kata-kata awan kita tadi....

SAYA NAK KURUS DAN CANTIK
CINCH TEA MIX ENERGY SHAKLEE
Memberi TENAGA, dan rasa berpeluh-peluh bila kita minum pada waktu pagi..rasa pun sedap....


 SAYA NAK KURUS
BAKAR / PECAH LEMAK dan PELAWAS


SAYA NAK KURUS
PROSES DETOX dan MENLANCARKAN PROSES PEMBUANGAN dengan lebih CEPAT.


BAGI KAWAN-KAWAN dan pembelian dengan Linz Shopee / www.ibuvitmainshop.com...DAPATKAN untuk anda FREE E-BOOK DIET SECARA SIHAT ...

BERMINAT dan DAPATKAN dengan COLSULTANT percuma anda????
Untuk sebarang pertanyaan dan konsutansi anda boleh hubungi :-
1. LIKE fanpage  | FirstChoice e-Shop  |
    (anda mungkin bertuah memenangi hadiah dari saya dengan hanya perlu LIKE sahaja)

2. PM saya di fb | Linz Shopee  |

3. SMS/ Whatsapp saya | 017-5836865 |
4. Email | admin@ibuvitaminshop.com  | dinzlin@ymail.com |



Thursday, March 14, 2013

B-Complex Shaklee Antara Yang TERBAIK dan Jimat Lebih

Ceritera tentang cuaCa, mual, loya, pening, tekanan dan sebagainya...mesti ramai yang akan tumpu hanya pada "panadol" kan...^__^ . Yang sebenarnya "panadol" ni tak elok di amalkan selalu...apa kat kita tukar kepada penggunaan baru iaitu B-COMPLEX SHAKLEE yang mana penggunaan dah la jimat, TERBAIK pula tu...


b complex
B-Complex Shaklee 

Kelebihan dan Manfaat B-complex Shaklee

 Apa kebaikan vitamin B complex sebenarnya?
Banyak keperluan vitamin B complex ini, antaranya ialah untuk  
♥ mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan,
♥ Membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran,
♥ Menukarkan makanan kepada tenaga-menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein,
♥ Mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spina
♥ menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik.



Siapa sebenarnya yang perlu B complex?.
Semua individu perlukan vitamin B terutama mereka yang...
♥ Terdedah kepada sinaran matahari
♥ Terdedah kepada tekanan kerja dan beban kerja yang banyak
♥ Mereka yang mempunyai sakit kencing manis , tekanan darah tinggi, migraine
♥ Mereka yang tidak dapat focus dalam pekerjaan yang dilakukan.
♥ Mereka yang hendak menjaga kecantikan tubuh badan
♥ Mereka yang nak nampak cantik dan muda
♥ Mereka yang mengandung dan menyusukan anaknya
♥ Wanita yang mengambil pil perancang


Dan dengan senang hati..saya sentiasa berkongsi ceritera dengan semua..
boleh je cari saya kat blog# fb # whatsapp # call # sms


1. LIKE fanpage  | Kedai Vitamin  |
    (anda mungkin bertuah memenangi hadiah dari saya dengan hanya perlu LIKE sahaja)

2. PM saya di fb | Linz Shopee  |

3. SMS/ Whatsapp saya | 017-5836865 |
4. Email | admin@ibuvitaminshop.com  | dinzlin@ymail.com |

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease..

Mengalami Muntah @ Alahan Semasa Hamil


ALAHAN ketika hamil seperti loya dan muntah sering berlaku kepada wanita hamil, terutama dalam tempoh tiga bulan mengandung. Kira-kira 70 peratus ibu hamil mengalami masalah ini.
Apabila alahan menjadi terlalu teruk sehingga menyebabkan permasalahan lain timbul seperti kekurangan air dalam badan (dehidrasi) dan menjejaskan paras atau kadar galian dalam badan (electrolytes imbalance) maka keadaan itu dikenali sebagai “hyperemesis gravidarum”.
Apabila masalah itu wujud, ibu akan dimasukkan ke wad untuk membetulkan kembali masalah kekurangan air dan mengimbangi semula galian di dalam tubuh.

muntah
Muntah @ alahan semasa hamil???


Kadar masalah hyperemesis gravidarum ini ialah sebanyak satu hingga dua peratus. Faktor penyebab hyperemesis gravidarum ini tidak diketahui tetapi beberapa teori sudah pun dikemukakan seperti fungsi hormon estrogen dan human chorionic gonadotrophin (HCG).
Kadar kedua-dua hormon ini meningkat ketika hamil terutama pada kandungan yang sihat. Bagi kes kandungan kembar, lazimnya muntah-muntah menjadi lebih teruk kerana kadar hormon HCG menjadi lebih tinggi.

Begitu juga bagi kandungan anggur (molar pregnancy), kadar HCG meningkat melebihi paras biasa dan lazimnya menyebabkan ibu mempunyai masalah hyperemesis gravidarum.
Oleh itu, amat penting bagi ibu yang hamil pada peringkat awal dan bermasalah alahan teruk menjalani pemeriksaan ultra bunyi untuk mengenal pasti kandungan yang sihat dan bukan kembar ataupun kandungan anggur.

Teori lain mengaitkan permasalahan hormon tiroid seperti hormon perangsang tiroid (TSH). Oleh kerana HCG agak sama dengan TSH, ia akan merangsang pengeluaran hormon tiroid yang lain.
Ibu yang mempunyai masalah tiroid juga mengalami masalah hyperemesis gravidarum sehingga penyakit itu dirawat dengan ubat-ubatan. Teori paling lama mengenai hyperemesis gravidarum ini ialah teori psikologi.

Masalah psikologi ini hanya tertumpu kepada satu kumpulan kecil saja.
Pada keadaan biasa, muntah-muntah mula berlaku pada awal kehamilan sehingga 20 minggu kehamilan. Sebahagian besar ibu yang mengalami muntah-muntah akan mula reda selepas tiga bulan pertama kehamilan.
Hanya beberapa peratus saja ibu kurang bernasib baik apabila muntah itu berlanjutan sehingga melahirkan, sebagaimana dihadapi oleh anda.
Oleh kerana muntah terlalu kerap dan tiada cairan atau makanan yang boleh ditelan tanpa dikeluarkan kembali, ibu terbabit boleh mengalami masalah kekurangan air dan galian di dalam badan.
Kadangkala ibu-ibu mengalami penurunan berat badan apabila mereka mengalami masalah dan keadaan itu.
Pemeriksaan air kencing akan menunjukkan kekurangan air di dalam badan dan keadaan ini perlu dirawat untuk mencegah masalah lain yang lebih serius seperti terjejasnya fungsi hati, otak dan janin.

Rawatan boleh dibahagikan kepada beberapa cara berikut:
1. Rawatan sokongan cairan akan dimasukkan ke dalam badan ibu melalui saluran vena. Pengambilan makanan, cairan dan ubat-ubatan secara lazim perlu diberhentikan buat sementara waktu untuk merehatkan usus. Pengambilan secara lazim akan dimulakan kembali secara beransur-ansur sehinggalah ibu dapat mengambil ubat-ubatan, makanan dan cairan secara biasa.
Ibu dinasihatkan mengambil makanan dan cairan secara sedikit-sedikit tetapi kerap iaitu setiap satu jam. Sebagai contoh, sekeping biskut krim kraker mungkin mengambil masa selama empat jam untuk menghabiskannya, iaitu dengan memakan satu perempat saja. Begitu juga minuman. Ambil sedikit-sedikit.
2. Elakkan mengambil makanan berminyak dan memerlukan masa yang lama untuk penghadaman.
3. Rawatan ubat-ubatan yang khusus untuk merawat muntah-muntah. Ubat-ubatan ini selamat digunakan pada awal kehamilan dan ibu tidak perlu risau mengenai keselamatan janin mereka terutama dari aspek kecacatan.
4. Rawatan khusus kepada penyakit tiroid dalam usaha mengawal penyakit itu dan pada sama mencegah atau mengurangkan muntah-muntah.
5. Mengambil vitamin B6 (pyridoxine) terbukti dapat memberi manfaat kepada ibu yang mengalami masalah muntah-muntah pada awal kehamilan.
6. Rawatan sokongan daripada suami dan keluarga sangat diperlukan. Kadangkala ibu boleh mengalami loya dan muntah pada awal kehamilan apabila suami menghampirinya. Oleh itu, suami tidak sepatutnya berkecil hati kerana keadaan ini, sebaliknya memberi sokongan padu kepada isterinya. Keadaan ini bukanlah sengaja dibuat-buat oleh isteri tetapi bagi sesetengah wanita bau adalah salah satu faktor yang boleh menyebabkan mereka terasa loya dan muntah.
Kadangkala loya dan muntah-muntah pada awal kehamilan menunjukkan janin dikandung sihat dan mempunyai kesudahan yang baik (favarouble outcome) seperti kurangnya kadar keguguran.
Sehubungan itu, anda perlu bersedia untuk menghadapi masalah muntah-muntah dan loya jika hamil kembali.
Ada kemungkinan juga apa yang dilalui sebelum ini tidak dilalui pada kehamilan akan datang. Ada kalanya keadaan loya dan muntah-muntah ini semakin berkurangan apabila seseorang itu hamil berikutnya.

Bersabarlah menghadapi kesukaran yang dilalui dan bersedialah untuk mengalami sebarang perkara ketika hamil kerana di sebalik setiap kesukaran, pasti ada ganjaran akan di terima dari kesusahan itu. Apatah lagi buat ibu yang sedang hamil. ^__^

Wednesday, March 13, 2013

Set Pantang Shaklee Yang Sangat Berkesan Dan Menjimatkan

Ahamdulillah semakin ramai percaya akan keberkesanan produk Shaklee..mana tak nya..dah la berkesan, jimat pula tu..kat sini saya tak perlu cakap panjang..lihat sahaja luahan hati pengguna set pantang ni..rasa teruja dan seronok sekali kan...Tapi berpantang kena ikut betul-betul juga..walaupun badan rasa cergas...kesihatan dalaman perlu di jaga..sebab badan nak pakai lama kan ^__^


set pantang shaklee
Pengguna SET PATANG SHAKLEE

Bagi anda di luar sana yang masih tercari-cari set untuk berpantang, bersalin, set untuk penyusuan atau yang hamil. semua ada...pencarian anda menjadi muda dengan hanya klik kat sini --->> TINGGALKAN PESANAN @ PERTANYAAN ANDA 

Kawan-kawan pun kini beralih pada produk Shaklee..kenapa??? salah satu sebab kenapa Shaklee ni menjadi pilihan hati ramai Shaklee menjaga KUALITI, KEBERKESANAN, dan yang paling penting adalah dari ALAM SEMULAJADI... 



Dan dengan senang hati..saya sentiasa berkongsi ceritera dengan ibu-ibu semua...boleh je cari saya kat blog# fb # whatsapp # call # sms

1. LIKE fanpage  | Kedai Vitamin  |

    (anda mungkin bertuah memenangi hadiah dari saya dengan hanya perlu LIKE sahaja)

2. PM saya di fb | Linz Shopee  |

3. SMS/ Whatsapp saya | 017-5836865 |
4. Email | admin@ibuvitaminshop.com  | dinzlin@ymail.com |


Set Vitamin Shaklee Untuk Ibu Mengandung Yang Memang Berbaloi

Sering kita tercari-cari apakan yang sesuai untuk kita amalkan pemakanan yang seimbang dalam nutrisi kita semasa mengandung?? Jawapan yang TERKINI dan mudah di cari adalah VITAMIN SHAKLEE dan lebih mudah untuk kita ketahui apakah kepentingan2 yang terkandung dalam vitamin2 Shaklee yang disyorkan untuk ibu-ibu mengandung ni??

Kalu masa ni ada yang  masih pada fasa trimester pertama, jadi saya syorkan :
  1. Vitalea with Iron Formula
  2. B Complex
  3. Vitamin C
  4. Ostematrix
  5. ESP ( sebaiknya diamalkan lebih2 lagi jika anda masih bf baby)
set mengandung shaklee
Set Vitamin Shaklee yang SUPER JIMAT


KELEBIHAN DAN MANFAAT setiap VITAMIN yang di syorkan????

Vita-Lea Iron Formula -1 biji sehari

Vita-Lea adalah multivitamin jadi ibu tidak perlu mengambil obimin lagi. Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung.

Vitamin B Compleks - 1 biji sehari

B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya 'spina bifida'. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

Vitamin C - 1 biji sehari

Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. 1 biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari? Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.

OsteMatrix(calcium magnesium) - 4 biji sehari

Ibu yang mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix ini mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kiranya 3 in 1 la..Setiap 1 biji OsteMatrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya..vitmain D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.Sekiranya ibu mengandung kekurangkan kalsium ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis di usia tua.

Energizing Soy Protein - minum sehari sekali

Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui se-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak. Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit. ESP juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu, protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi. Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah. Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus.

Bila dah masuk ke fasa trimester kedua, bolehlah mulakan pengambilan fish oil (biasanya kita ambil Neurogain). Dalam Shaklee pun ada fish oil, nama glamour Omega Guard.

Omega 3 (Omega Guard) - 1 biji sehari

Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan otak dan mata baby. Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan

Dan dengan senang hati..saya sentiasa berkongsi ceritera dengan semua..
boleh je cari saya kat blog# fb # whatsapp # call # sms


1. LIKE fanpage  | Kedai Vitamin  |

    (anda mungkin bertuah memenangi hadiah dari saya dengan hanya perlu LIKE sahaja)

2. PM saya di fb | Linz Shopee  |

3. SMS/ Whatsapp saya | 017-5836865 |
4. Email | admin@ibuvitaminshop.com  | dinzlin@ymail.com |

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease..

Sunday, March 10, 2013

Bila Anak DEMAM???

Mesti ramai kat luar sana..terutamanya para ibu..risau dan gelabah bilamana anak demam pada suhu 37'c kan...mau ta risau..dia la pengarang jantung hati kita...betul tak???

Saya pun tergolong dengan ibu-ibu semua...bila anak demam je mesti risau tak tentu hala..tapi si suami..relex je kan...tapi dalam hati kita tak tahu..yang suami kita pun risau tau..jangan salah sangka...^__^ 

Sedari saya lepas habis pantang..saya bermula dengan set budget penyusuan..sebab keserasian badan tu penting kan...bila saya serasi dan semua makin HOT dalam diri saya..apa lagi..saya terus menjadi pengedar SAH Shaklee...semua saya "jatuh cinta" ..ops..lari tajuk..hihihi....ok berbalik semula bila anak demam..saya suka guna basic-H ni tau.kenapa??? sebab multi used orang cakap...memula tak percaya...tapi bila da beli dan mencuba sendiri...waa...memang suprb tau...rasiah saya  BASIC-H . Apa tu??? haa...tiada lagi rasiah untuk semua... ^__^

haa...ni dia BASIC -H

KELEBIHAN dan KEGUNAAN ..jangan risau..saya share juga untuk semua...


#KEGUNAANCARA
1Mencuci & membersih sayur-sayuran dan buah-buahan daripada racun & bahan kimiaIsikan air ke dalam besen dan masukkan 5 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
2Mencuci & membersih ikan, ayam & daging & makanan laut daripada bahan awetIsikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
3Mencuci & membersih makanan basah spt. Mee kuning, kuehtiau dsbnya daripada bahan awetIsikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
4Mencuci & membersih tempat dan peralatan memasak (terutama yang berminyak)Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h dan gunakan untuk mencuci peralatan memasak
5Mencuci & membersih bilik air, tandas, tangki, sinki, cermin tingkap, rak buku, almari dsbnyaIsikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian mopkan atau lapkan tempat yang hendak dibersihkankecuali bilik air dan tandas perlu diberus
6Mencuci badan, tangan dan kaki daripada daki kotoran, pijar lada, dakwat marker pen, minyak dsbnyaBasahkan tangan dengan air kemudian tuangkan 2-3 titik kemudian digosok-gosok serta bilas
7Mencuci & membersih lantai serta alat permainanIsikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian cuci alat mainan dan dibilas manakala cucian lantai tidak perlu dibilas selepas lantai dimop kerana ia mudah kering dan tidak melicinkan lantai
8Menanggalkan gula-gula getah pada baju dsbnyaTitikkan 5 titik di sebelah belakang baju yang terkena gula getah kemudian digosok-gosok hingga tertanggal
9Mengasah pisauTitikkan 4-5 titik pada pisau dan asah pisau seperti biasa sehingga tajam
10Membersih dakwat pen pada tangan, baju dsbnyaTitikkan 4-5 titik di tempat terkena dakwat, digosok dan kemudian dibilas

UNTUK KECEMASAN  -->> Ni dia bila anak demam saya suka sangat ..sampai anak tau saya gunakan untuk dia demam..tak demam pun dia suka sangat 


#KEGUNAANCARA
1Menghapuskan kutu di atas kepalaBasahkan rambut dan ambil 10 titik basic-h dan lumurkan ke atas kepala dan ratakan. Setelah selesai balutkan kepala dengan kain tuala bersih dan biarkan selama 10-15 minit barulah dibilas
2Terkena minyak, air panas atau melecur terkena benda panasSapukan terus basic-h ke atas tempat yang terkena tadi dan kulit tidak akan menggelembung atau melecur bahkan akan rasa sejuk.
3Menghindarkan & membunuh serangga seperti lipas, nyamuk, semut, lalat dsbnyaTuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam botol semburan bunga yang dicampur air kemudian goncang dan semburkan kepada serangga
4Demam panas (sebelum berjumpa doctor)Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam besen kecil yang mengandungi air.Kemudian sapukan atau lumurkan ke seluruh badan dan kepala.
5Sakit gigiMasukkan 4-5 titik basic-h ke dalam cawan yang dicampur air kemudian kumur. Sekiranya sakit pada gigi berlubang titikkan 2-3 basic-h pada kapas dan letakkan pada tempat yang sakit.
6Gatal-gatal pada badan atau miang (masalah kulit)Tuangkan 4-5 titik ke dalam gayung. Kemudian gosokkan ke seluruh tempat gatal dengan menggunakan span mandian dan dibilas.
7Ulser dan mulut berbauTuangkan 4-5 titik ke dalam gelas kemudian kumur (sekerap mungkin)
8Penyubur tanaman dan penggembur tanahAir lebihan cucian basic-h boleh disiram pada pokok bunga dan tanaman lain untuk membantu kesegaran dan kesuburan.
9Menghilangkan karat dan daki pada barang kemas, jam tangan dsbnyaTuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam mangkuk kecil kemudian rendamkan dan biarkan selama 15-30 minit, karat dan daki akan tanggal serta kelihatan kilat seperti baru.

Haaaa...macam-macam kan leh guna tentang BASIC -H ni...suka saya ada basic-H ni kat umah..mommies semua boleh tau letak sebotol ni kat rumah..sangat jimat dan PENTING.. ^__^ 


Dan dengan senang hati..saya sentiasa berkongsi ceritera dengan ibu-ibu semua...boleh je cari saya kat blog# fb # whatsapp # call # sms

1. LIKE fanpage  | Kedai Vitamin  |

    (anda mungkin bertuah memenangi hadiah dari saya dengan hanya perlu LIKE sahaja)

2. PM saya di fb | Linz Shopee  |

3. SMS/ Whatsapp saya | 017-5836865 |
4. Email | admin@ibuvitaminshop.com  | dinzlin@ymail.com |


credit point to Hadhatina