Tuesday, February 19, 2013

MAKANAN YANG TAK MENGEMUKKAN????

Selalu tak dengar ayat ni bila seseorang tu nak KURUS??? 

A: Alaaa...tak nak la makan tu..minyak banyak...
B: ni jom la makan ni pula. nasi jom.....
A: tak mau la..diet...nasi lagi la nanti diet tak menjadi..tapi lapar la...

Mesti kita yang kurus pun jadi kurus terikut kawan-kawan yang nak diet kan...dan mesti kita tak nak da mengajak mereka yang semua makanan ni banyak pantang larang...betul tak??? Jangan la kerana tak mau makan kita tersisih dengan kawan-kawan lain...

Kenali makanan yang tak mengemukkan..

[Part 1]

Kalau kita bincang tentang penjagaan diet pemakanan, sering ditanya: Apakah contoh makanan yang tidak menggemukkan? Ada ke? Berikut adalah contoh makanan dan minuman popular yang dikatakan sihat. Jom kita teliti samada ia boleh menggemukkan ataupun tidak.

diari pakar sihat dan fitness :- kelvinzahrin.com

Contoh: 1x biskut oats mungkin mengandungi lebih kurang 30kcal. Kalau makan 10x dah 300kcal.

1. Bijiran Oats

Apa dia? Oats adalah bijiran popular yang boleh didapati dalam bentuk cereal, bubur, roti, biskut dan lain-lain. Ia mengandungi karbohidrat kompleks dan juga serat.
Kelebihan? Gandungan karbohidrat komplex dan serat melambatkan proses penghadaman – justeru itu lebih mengenyangkan. Juga sesuai untuk mereka yang mengalami kencing manis kerana glucose release tidak cepat.

Tidak menggemukkan? Ia mengandungi kalori jadi sememangnya boleh menggemukkan sekiranya berlebihan. Selalunya makanan dan minuman beroat ini juga dicampur dengan bahan lain terutama gula ringkas yang juga berkalori. Walaupun serat itu lebih mengenyangkan, pastikan anda kawal pengambilan kuantiti bijiran oats.

DAN....nak tahu perkara sedap lagi membuatkan kenyang???

ESP ni boleh mix dengan OAT tau...resepi??? 

ESP + fresh milk + 1sudu madu + 1sudu oat + 1sudu serbuk koko (blend) 
yummmy....sedap dan bertenaga serta rasa kenyang 1/2day juga tau kawan2...




BERMINAT dan KETAHUI lebih LANJUT????
 
Untuk sebarang pertanyaan dan konsutansi anda boleh hubungi :-
1. LIKE fanpage  | FirstChoice e-Shop  |
    (anda mungkin bertuah memenangi hadiah dari saya dengan hanya perlu LIKE sahaja)

2. PM saya di fb | Linz Shopee  |

3. SMS/ Whatsapp saya | 017-5836865 |
4. Email | admin@ibuvitaminshop.com  | dinzlin@ymail.com |
 
 
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease..

No comments:

Post a Comment