Sunday, August 5, 2012

Anak-Anak Sembelit ??? Mahukan cara traditional / perubatan???

Anak-anak adalah anugerah Allah S.W.T yg tidak ternilai harganya berbanding wang ringgit dan kemewahan yang diperolehi.....


Anak sembelit? mesti sebagai ibu ayah risau tidak terhingga kan? apatah lagi bila anak tk yak..yak.2-3hari...hati da mula terdetik nk bawa ke hospital dapatkan ubat tuk yak..yak... jom kita baca entry ni...


Saya pula suka dengan mealshake....kenapa mealshake dan bagaimana dia berfungsi sebagai pelawas...:)
banyak boleh story2... :) dalam masa sama saya selalu juga input kat makan anak dengan buah-buahan sebagai makanan tambahan dia..sebab anak saya suka makan....



Apakah khasiat Mealshake ini?

1. Kalori

Ada 120 kalori dalam Meal Shake Shaklee. Jika anda membuat 'shake' dengan susu rendah lemak, kalorinya sekitar 240 kalori. Jika anda mencampurkan mealshake dengan 'whole milk' anda akan mendapatkan kalori sekitar 330 kalori.

2.Lemak

Mealshake Shaklee hanya mengandungi 0.5 g lemak , sebelum ditambah susu. 

3.Karbohidrat

Ada 23gm karbohidrat  dalam 1 / 4 cawan Mealshake. Untuk satu bahagian mengandungi 3gm serat. Ada 18gm gula dalam satu hidangan Mealshake. Apabila susu ditambah, tahap karbohidrat dan gula akan meningkat.

4.Protein

Untuk 1 / 4 cawan,  campuran Mealshake mengandungi 7gm protein. Selepas anda mencampurkannya dengan susu, kandungan protein akan meningkat secara signifikan. Dalam beberapa kes, akan berlipat ganda, bergantung pada jenis susu anda tambah.


5.Vitamin

 Mealshake mengandungi 12 vitamin penting. Untuk setiap satu hidangan, anda akan mendapatkan ,  25 peratus vitamin A, 30 peratus vitamin B6, 20 peratus vitamin B12, 30 peratus vitamin C, 10 peratus vitamin D, 35 peratus vitamin E, 30 peratus daripada thiamin, 10 peratus riboflavin, 35 peratus niacin, 35 peratus folat, biotin 35 peratus dan 30 peratus asid pantotenat.


6.Mineral

Ada 11 mineral penting yang ditemui dalam campuran Mealshake. Untuk satu hidangan, anda akan mendapat  20 peratus kalsium, 35 peratus daripada besi, 15 peratus daripada fosforus, 25 peratus daripada magnesium, 30 peratus zinc, 35 peratus daripada selenium, 35 peratus copper, 35 peratus manganese dan 35 peratus molibdenum. Satu bahagian juga mengandungi 80mg natrium dan 275mg kalium.

Read more: http://www.livestrong.com/article/278984-shaklee-shakes-nutrition-information/#ixzz1MIGRlAzf

Mealshake Shaklee bukan hanya boleh di ambil oleh org dewasa, malah boleh di minum oleh kanak-kanak..Yelah, budak-budak lagi susah nak telan pil kan..Jadi campurkan sahaja Mealshake di dalam minuman or makanan yang anak-anak anda gemari..Lagi jimat kan..Anda dan anak anda pun dapat menikmati MealShake Shaklee.


Ni pula pandangan dari mommies yg dah mencuba MEALSHAKE...


 Pn HUsni -masalah anaknye sembelit (customer Ira):
Salam kak ira,
Ingat tak cerita sy pasal Akif yang sembelit? 
Lepas diintroduce meal shake,sy sgt2 nk try tuk Akif.since dalam tu ade fiber, jd boleh tlg melawaskan perut budak kecik ni.jd sy pon try,alhamdulillah,smggu lepas cuba,dh nmpak beza dia.tiap2 hr buang air besar.n bowel movement pon smooth je,perut dh x buncit (hehe,kl buncit pon sbb minum air byk). N 7oz tu mcm xckup je,sbb die suka dgn rasa vanilla meal shake tu 
Sy pulak,dulu nk minum susu punye lah susah.bila tmbah meal shake,segelas tu senafas je boleh minu (hehe..exegerate).sedaap!thanks,nnti nk beli,buat bekal puasa

Pn Lia -masalah anaknye asma dan kurang selera mkn
Saya teruskan bagi Mealshake, masuk hari ke-3 Irfan dah tak demam and batuk2 asthma dia terus hilang. Irfan kembali aktif (actually aktif lagi dr biasa..hehe..) dan makan pun nak sahaja. If not, kalau dulu kena asthma attack, dah baik pun taknak makan, minum susu je. Risau Ummi tau
  
Pn Cda -masalah anaknye demam panas teruk ,hampir sebulan mkn antibiotik je

...doktor beri ia antibiotik untuk anas makan selama 1 bulan..ngam 2 minggu cda tengok anas semakin kurus n tidak selera makan n minum.(kurus sampai neneknye di kampung terkejut bila melihat gambar anas yang cda MMs padanya)....kulit anas menjadi kasar...dan anas jadi sensitif...mudah menangis..tak bertenaga..dan dalam tempoh yang sama cda berhenti memberinye antibiotik dan menukarkannye dengan Meal shake..

2 hari selepas tu cda nampak perubahannye....anas dah mula ke dapur menunjuk apa saja makanan didapur..selera makannya bertambah!!! syukur.........dan dari tu juga anas semakin aktif.....tidak mudah meragam...dan sekarang selepas 1 bulan....badanya dah mula berisi...kulitnya semakin halus dan sekata.

Pn Ina -masalah anaknye tak selera mkn
 Alhamdulillah. dengan milk shake+ susu, Vita lea for Children selama 1 minggu di samping kapsul minyak ikan Omega Shaklee guard... (sedap dikunyah begitusahaja)......nakkan anak anda bijak?..pastikan diet hariannye tinggi kandungan DHA..untuk perkembangan otaknya. Sekarang Aiman akan mkn nasi 3 kali seharidan selalutgh malam dia tak boleh tidur sb lapar katanya.
  
Pn Ayu (Customer Lia) -masalah anaknye tak selera mkn
AlhamduLILLAH, lepas 3 hari try Shaklee Mealshake,Alif dah mula menampakkan perubahan..dia dah mula mintak makan..dan makan pun takde ler tunjuk 4 jari dia tu dah..makan abes sampai dia betul2 kenyang..and takde dah makan benda2 merapu tu..dan dia mula nampak aktif, ceria dan sihat..




Cara mengatasi anak sembelit melalu cara traditional dengan :-
credit to; iburayna



1/ To soften the stool
  • campur i sudu teh brown sugar dalam susu (formula/susu ibu). campuran nie sangat berguna untuk melembikkan stool
  • bagi jus plum/pear atau buah plum/pear, bertindak untuk melembikkan stool juga

2/ To avoid from constipation
  • ubah pola makanan bagi bayi yang berumur 6 bulan ke atas. lebihkan makanan yang berserat tinggi macam sayur & buah (contoh: betik, tembikai or plum)
  • tambah kuantiti air dalam intake harian anak
peringatan, jangan berikan pisang sebab pisang hanya akan mengeraskan stool.

bagi kes2 yang lebih serius, contoh sembelit tiap kali nak yak2. bolehlah campurkan 1 sudu tepung kanji/sagu dalam setiap bancuhan susu baby. jika kesannya bayi cirit birit, hanya berikan sekali sahaja campuran tepung kanji/sagu dalam susu.

if korang nak tau lebih & lebih lagi, klik lak disitu.

early prevention is better than healing it :)


Memudahkan kerja kita...dan mengembirakan anak-anak kita..insyaallah..hati kita senang dengan setiap perkembangan anak-anak bukan...





APRIL 2012 NI PROMOSI MEALSHAKE DENGAN HARI ISTIMEWA...JOM DAPATKAN HARGA ISTIMEWA MEALSHAKE INI UNTUK KEGUNAAN SEISI KELUARGA...

Call / SMS ~ 017-5836865


1 comment:

  1. Salam, ank sya sering sembelit, boleh dikatakan setiap hari dia mengalami sembelit, perbgai susu sya sudah tukarkan tetapi dia tetap mengalaminyer..mealsheke nie boleh menyelesaikn x msalh ank sya nie? Ank sya berumur 2 thun 5 buln.

    ReplyDelete