Sunday, March 17, 2013

Tips Mendidik Anak Lelaki

Ibu bapa zaman dulu dan sekarang lain cara didian..betul tak?? siapa setuju???


anak soleh
Comel Tak Saya???
Rata-rata ibu bapa masa kini ramai kenalkan anak dengan gedget kan...sebab anak-anak zaman IT la katakan...Dulu kita kecil-kecil mak ayah kita suh mainan traditional..yang lelaki cara lain yang perempuan cara lain..betul tak??? dan mak ayah dulu lagi GARANGGGG dari  sekarang kan..

ramai yang mengatakan ..mak ayah dulu GARANG...TAPI ramai anak BERJAYA KEHIDUPAN nya kini..SEKARANG ...bila mak ayah GARANG sedikit...anak cepat terasa..ada yang lari dari rumah la bagai kan... ^__^ 

Tapi kita sebagai mak dah ayah sering mendoakan dan mengharapkan yang terbaik untuk anak-anak kita kan..insyaallah...ok jom kita kenali "tips mendidik anak lelaki"



PERANAN BAPA:

1. Balik awal dari tempat kerja, mandikan anak jika masih dibawah 5 tahun
2. Bawa anak bersiar-siar dan spend waktu bersamanya

3. Ajak anak bergasak @ bergumpal. Ini akan create bonding dengan anak lelaki yang memang sukakan aktiviti fizikal

4. Anak lelaki akan anggap bapanya 'role model', maka bapa kena jadi yang terbaik. Apa 

yang bapa buat akan di ikut oleh anak. 

cth: jika bapa merokok, kebarangkalian untuk anak itu merokok apabila dewasa nanti sangat tinggi berbanding dengan bapa bukan perokok.

5. Dukung anak atas bahu. Ini membolehkan pemandangan anak itu dapat dilihat daripada pemandangan bapanya.



PERANAN IBU :-

1. Anak lelaki belajar ilmu MENGASIHI daripada ibu

2. Ajak anak lelaki berbual tentang apa sahaja. Ceritakan padanya apa yang kita buat, aktiviti, serta hal-hal yang boleh dia beri pandangan. Ini akan create bonding antara ibu dengan anak lelaki.



#Cuba terapakan ...anak lelaki RAPAT ngan ibu ...sebab senang dalam meluahkan sealanya..kenapa??? doa ibu dan kasih sayang ibu teramat la bernilai..setiap titik kasih sayang tu adalah syurga bagi mereka....insyaallah...percaya tak??? anak lelaki yang lebih rapat dengan ibu adalah lebih manja dan kita mudah mengenali setiap gerak geri anak kita.??? # 

jom kita mulakan sedari sekarang sebelum terlewat.





Dan dengan senang hati..saya sentiasa berkongsi ceritera dengan semua..
boleh je cari saya kat blog# fb # whatsapp # call # sms


1. LIKE fanpage  | Kedai Vitamin  |
    (anda mungkin bertuah memenangi hadiah dari saya dengan hanya perlu LIKE sahaja)

2. PM saya di fb | Linz Shopee  |

3. SMS/ Whatsapp saya | 017-5836865 |
4. Email | admin@ibuvitaminshop.com  | dinzlin@ymail.com |


No comments:

Post a Comment