Tuesday, May 14, 2013

TIPS PEMAKANAN BAGI IBU SEMASA MENYUSU BADAN

*************************************************************************************
Feel free to SHARE | LIKE | TAG Kedai Vitamin
*************************************************************************************
Beri tumpuan kepada wholegrain dan bijirin, buah-buahan segar, sayuran dan makanan yang memberikan banyak protin, kalsium dan zat besi. Adalah sangat penting untuk minum air dengan secukupnya untuk memastikan anda sentiasa well hydrated semasa menyusu.

Minumlah 8-10 gelas sehari, ketika menyusu badan, oxytocin dirembeskan dan ini akan membuat anda merasa dahaga, tetapi ia tidak mengurangkan bekalan susu anda. Malah semakin "meraih" penyusuan untuk si manja...Tetapi minum air masak kena pada caranya agar tidak terlalu kerap untuk pembuangan air pula ^__^
Sedari mengandung, cuba kurangkan pengambilan minuman berkafin atau alkohol. Kafina bleh berkumpul di dalam susu badan dan boleh menyebabkan bayi anda terganggu.

Anda boleh meneka ada sesuatu yang tidak kena pada pemakanan anda sekiranya ia menyebabkan bayi anda menangis, fussy atau tidak dapat tidur dengan nyenyak.

Makanlah vitamin dan zat besi secukupnya semasa hamil supaya anda tidak mengalami anemia semasa hamil dan semasa pantang.
Amalkan memakan tablet kalsium kerana ia merupakanbahan yang penting untuk membina tulang bayi. Ramai ibu yang menyusukan bayi kekurangan kalsium lebih-lebih lagi selepas penyusuan eksklusif.
*****************************************************************************************
Boleh terus cari Linz Shopee di talian 017-5836865 atau page
Kedai Vitamin

Selamat berkongsi ilmu untuk anda semua ^__^
Perkongsian bersama www.ibuvitaminshop.com
banyak lagi di pilihanibu.com

No comments:

Post a Comment