Monday, July 16, 2012

10 Kebaikan susu ibu...

بسم الله الرحمن الرحيم
(Sumber ini dari majalah Mother&Baby)
1) Susu ibu mempunyai kandungan lemak, gula, air dan protin yg tepat yg diperlukan bg perkembangan dan pertumbuhan fizikal dan mental bayi.~tak payah pike2 susu mane yg bagus..
2) Ia membina immunity badan bayi dan memelihara mereka dari penyakit serius seperti asma, eczema, diabetes, leukimia dan jgkitan kpd telinga, dada serta kemaluan bayi. Menyusukan bayi juga mengelakkan dari bayi terkena sembelit dan sakit perut.~Arissa jarang sakit...kalau sakit pun kejap jer...
3) Is juga mengurangkan risiko obesiti yg mana bayi anda mula menyesuaikan tahap atau sukatan susu yg mereka perlukan. ~debab mcm mane pun, Arissa tak obes tau...hehehe...
4) Meningkatkan IQ mereka.~insyaallah...terbukti baby yg bf agak bijak..bukan saya nak ckp baby tak bf tak bijak yer..
5) Meningkatkan perkembangan visual.~ :)
6) Juga jarang demam atau sakit ~demam tu biasa la kan tp kurangla kekerapan berjumpa doctor tu

Kebaikan kepada ibu
1) Mengurangkan risiko mendapat kanser payudara, ovari dan osteoporosis.~wah bagus..
2) Hidup anda indah dan mudah!! ~hehehe, x perlu bgn malam bancuh susu, gi shopping or jalan2 x yah bawak susu...mudah kan?
3) Membantu membakar 500 kalori sehari dan mengecutkan uterus atau rahim dgn lebih cepat. ~Cepat turun berat bdn kan????patut la i slim..hahah..perasan..
4) Ketika menyusu, badan kita akan menghasilkan hormon endorphins yg membantu hubungan bayi dan ibu lebih rapat. Physical contact sgt penting kpd bayi baru lahir, membuatkan mereka berasa selamat, warm dan selesa. ~part ni yg saya paling suke..

No comments:

Post a Comment