Thursday, February 23, 2012

B Complex Bagus untuk Kurus..Tapi Bagi Saya B Complex Bagus untuk….

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.




Dalam banyak-banyak supplement Shaklee yang saya amalkan, B Complex is one of my favorite. Bukan one of sebenarnya, but my most favorite.Memang sangat digemari-ramai oleh saya lah senang cerita :)  Tak kisahlah ESP habis, even alfalfa habis pun x kisah but not B Complex! Kenapa ya? Jum baca review kenapa B Complex so special dari Kak N.
Credit


B complex Shaklee terdiri dari kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu :
1. Thiamin (B-1),
2. Riboflavin (B-2),
3. Niacin (B-3),
4. Pantothenic acid (B-5),
5. Pyridoxine (B-6),
6. Folic acid (B-9)
7. Cobalamin (B-12) dan
8. Biotin.

Setiap kumpulan B ini mempunyai fungsi yang tertentu. Bila diambil lengkap 8 kumpulan ini, akan saling melengkapkan  keperluan B dalam tubuh kita.




Minda kita telah diterapkan kononnya B complex adalah punca kegemukkan. Namun setelah saya kenali Shaklee dan amalkan vitamin ini dah masuk 13 tahun, saya dapati ianya tidak seperti yang digembar gemburkan.
Mengapa sebenarnya orang kata vitamin B itu menggemukkan ya? Saya rasa ini kerana vitamin B akan membuatkan individu itu cepat lapar. Bila cepat lapar kita intend to eat more and more. Maka lama kelamaan akan menyebabkan kegemukkan. Namun mengapa ada sesetengah orang walau kuat makan, tapi dia tak mudah gemuk? Keadaan ini akan dikaitkan pula dengan kadar metabolisme yang tinggi dalam badan akan membantu mencernakan lemak dan karbohaidrat kepada tenaga dan tidak disimpan di dalam badan.
Saya telah amalkan B complex selama hampir 13 tahun, jika benar ia menggemukkan…saya pasti mereka yang dah amalkan 20 tahun pasti mempunyai badan yang sangat besar sehingga tidak mampu menyokong tubuh badan mereka. Namun ada sesuatu yang tidak kita sedari….fungsi setiap vitamin B di dalam vitamin itu tadi….
Saya beri contoh :


B12 adalah ko faktor dalam metabolisme karbohidrat


B1 penting untuk pecahan karbohidrat dan membantu menukarkan glukos[ gula ringkas] dan karbohidrat kepada tenaga.




Kekurangan vitamin B1 untuk akan menyebabkan glukos dan karbohaidrat hanya tersimpan dalam badan. Apabila ia berterusan, ia akan menjadi salah satu punca berat badan bertambah, kegemukkan dan hilang bentuk tubuh badan yang asal.


B6 sangat penting dan diperlukan untuk penukaran glikogen[ tenaga yang tersimpan ] kepada glukos[ gula dalam darah].
Maka pada saya secara peribadi vitamin B complex memang membantu dalam pembakaran glukos dan karbohaidrat menjadi tenaga. Pengambilan air sangat penting dalam membantu proses berjalan dengan lebih lancar.
Memang benar kita akan mudah terasa lapar, namun tak salah jika makan sedikit yang makanan  berkhasiat tetapi BUKAN kudapan ringan yang kaya dengan msg, bahan pengawet, perasa dan pewarna tiruan.
Saya sendiri amalkan makan pagi [ jika sibuk sangat baru saya breakfast dengan ESP, MS dan PD], lunch dan dinner. In between meal kalau lapar makan biskut dengan air, makan buah dan paling banyak saya amalkan minum air kosong aje. Pada saya nafsu makan ini hanya boleh dikawal oleh minda yang rasional. Kalau ikutkan nafsu lapar memang takkan buat kerja lain selain makan dan makan sepanjang hari.
Saya memang suka B complex Shaklee kerana saya yakin dengan pengambilan vitamin b ini membantu menukarkan segala [tenaga yang tersimpan @ stored energy ] kepada tenaga sepanjang saya aktif.




Hakikat nya berat badan kita meningkat/ bertambah apabila banyak karbohaidrat , lemak dan gula yang diambil hanya disimpan di dalam badan dan tidak digunakan.


Ia berpunca kurangnya B complex dalam badan yang berfungsi sebagai spark plug untuk membakar glukos/ karbohaidrat kepada tenaga.
Bagi saya jika cukup vitamin B complex dalam badan, insyaALLAH penukaran glukos kepada tenaga dapat berjalan dengan lancar dan tidak hanya disimpan di dalam tubuh semata-mata.
Maka jika anda ibu yang menyusu dan risau berat akan naik tidak turun2, amalkan makan vitamin B complex dengan konsisten selain pengambilan Lecithin dan Omega yang memang bagus untuk membakar lemak.
B complex sangat membantu kepada ibu menyusu aktif sepanjang hari, mood yang baik, dapat mengawal stress dan ia jua perlu dan penting untuk keperluan bayi yang membesar.

Panjang lebar review dari  Kak N. Bagi saya kenapa saya sangat-sangat sukakan B Complex adalah kerana ia boleh mengekalkan ‘mood baik’. Remember ibu menyusu tak boleh stress jika tidak akan mengganggu pengeluaran susu. Jika saya rasa mood agak-agak kureng tu memang cepat-cepat saya ambil B Complex lebih sedikit. Tak overdose ke? Jangan risau. B complex ialah supplement larut air. Ia tidak disimpan lama didalam badan, ia akan keluar dari sistem perkumuhan kita.


So, bila saya mulai risau, stress dan takde mood saya akan ambil lebih B complex dari biasa. Hasilnya saya lebih energetic, excited (over excited), lebih banyak idea, asyik ketawa dan mula-merapu-rapu-di-fb adalah salah satu tanda saya ambil lebih B complex ke?Hehe..Bila penat kita mudah rasa nak marah kan?Anak menangis manja pun kita nak marah. Cepat-cepat ambil B complex untuk lebih cool down dan jangan lupa istigfar banyak-banyak ya :)
So, B Complex adalah my life savior.








Seberang Pertanyaan Boleh PM ~~ Linz Shopee (fb) / Whatsapp ~017-5836865



No comments:

Post a Comment